平成28年度SSグローバル英国研修実施報告

1.結団式・中部国際空港発

2.ロンドン着

≪活動報告≫

1.国内研修を終えて、ついに英国訪問が始まった。結団式も順調に進み、大きな問題もなく日本を出発した。機内では、発表の準備をしたり、休息をとったりなどして、有意義な時間を過ごすことができた。

結団式

機内の様子

2.ヘルシンキを経由して、ヒースロー空港に到着した。空港では荷物を受け取った後に夕食を購入し、バスでホテルに向かった。ホテルに到着後、次の日の発表に向けて各自最終調整を行った。

ヒースロー空港にて

発表練習

SS Global Study Trip in the UK (Day 1)

≪Today's plan≫

1. Inaugural meeting / Departure for London

2. Arrival in London

≪Activity Report≫

1. We gathered at the Central Japan International Airport in the early morning and attended the inaugural meeting. It was carried out smoothly and we left for London without any specific problems. On the airplane, we prepared for the competition and had a rest.

Team formation ceremony

On the airplane

2. All of us arrived at Heathrow via Helsinki. After receiving baggage, we bought dinner and went to the hotel by bus. At the hotel, each of us practiced for the competition to be held the next day.

At Heathrow Airport

Practice for the competition

SSグローバル 英国研修 第2日

≪今日の行程≫

合同研究発表会

≪活動報告≫

今日は英国研修の初日であり、今回の研修で最も重要な合同研究発表会がセント・ポールズ校で行われた。ベルギー、ドイツ、日本、アメリカ、イギリスから合計21校の生徒が集まり、口頭発表や、ポスターセッションを英語で行った。口頭発表の生徒も、練習の成果を発揮することができ、質問にも答えることができた。

セント・ポールズ校

口頭発表の様子

ポスターセッションでは、積極的に話しかけ発表することの大切さを学んだ。他国の生徒はそれを実践しており、今後日本でも取り入れたいと思った。戸惑うことや、わからないこともあったが、全員が十分に研究と発表練習の成果を出すことができた。

ポスターセッションの様子

SS Global Study Trip in the UK (Day 2)

≪Today's plan≫

Sixth International Science Conference

≪Activity Report≫

It was the first day in the UK and we had the joint research presentation at St. Paul’s School. It was the most important event in this trip. Students gathered from 21 schools in 5 countries (Belgium, Germany, Japan, the U.S. and the U.K.). We made stage presentations and poster ones in English. In the stage presentation, we showed the result of the practice so far.

St Paul’s School

Stage Presentation

In the poster session, we learned the importance of positive communication and clear delivery. Students from other countries seemed to have no difficulty. In the future, we want to take in such skills. It is certain that we learned a lot. We hope we will make full use of today's experience.

Poster Session